Δίωξη και Μορφές Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Συγγραφέας:Γεράσιμος Κασσάρας, IT Risk Consultant,Msc in Information Security, CISSP

Πηγή άρθρου: Apodimos

“Όλοι μας και ιδιαίτερα εκείνοι που χρησιμοποιούν το Internet γνωρίζουμε την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της πληροφορικής και την ευρύτατη χρήση του Διαδικτύου έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων, στην παραγωγική διαδικασία, στις συναλλαγές, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, ακόμα και στον τρόπο σκέψεως του σύγχρονου ανθρώπου. Μαζί με αυτές τις αλλαγές, οι οποίες κατά κανόνα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, υπάρχουν και οι παράμετροι που ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας. Οι νέες αυτές μορφές εγκληματικότητας έχουν θεσμοθετηθεί με τον όρο «Ηλεκτρονικό Έγκλημα».

Το έγκλημα εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται όμως και εξοπλίζεται με όλο και πιο hi-tech εργαλεία. Οι μόλις είκοσι cybercops της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έχουν αναλάβει να το αντιμετωπίσουν ενώ εκατοντάδες πέφτουν καθημερινά στις παγίδες του. Το τμήμα με τους cybercops της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής ιδρύθηκε επισήμως το 2004 και μέσα σε τρία χρόνια έχει επιδείξει τόσες επιτυχίες που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα!

Ο 43χρονος αστυνόμος Α΄ Μάνος Σφακιανάκης, είναι ο πρώτος και ο μοναδικός μέχρι στιγμής προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και έχει απ’ όλους χαρακτηρισθεί «εχθρός των χάκερ και των παιδόφιλων»! Από το 1995 ασχολείται με το ηλεκτρονικό έγκλημα και έχει χειριστεί περισσότερες από 500 υποθέσεις, από συκοφαντικές δυσφημήσεις μέσω Ιντερνετ και online ληστείες στα συστήματα τραπεζών έως παιδική πορνογραφία και λεπτές υποθέσεις εθνικής ασφάλειας!

Οι αστυνομικοί που επανδρώνουν το τμήμα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια, αλλά είναι παθιασμένοι με τους υπολογιστές κι έχουν ακόρεστη δίψα για δουλειά. Και υπάρχει πολλή: Το 2006 δέχθηκαν 400 καταγγελίες από θύματα ηλεκτρονικής απάτης μόνο με τη μέθοδο των απατηλών e-mail, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2007 οι καταγγελίες διπλασιάστηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα οι αστυνομικοί εξιχνίασαν τρεις υποθέσεις και συνέλαβαν έναν 42χρονο, υπεύθυνο μπαρ στη Μύκονο, έναν συνομήλικό του δικηγόρο στη Λάρισα, έναν 27χρονο και έναν 30χρονο στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία τρία χρόνια οι αστυνομικοί έχουν εξιχνιάσει 105 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 54 από το καλοκαίρι του 2004 ως σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του FBI σε ειδική τελετή που έγινε στη Ασφάλεια Αττικής βράβευσαν την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως πρώτη ανάμεσα σε παρόμοιες υπηρεσίες 100 χωρών στην εξιχνίαση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας.

Εντύπωση προκαλούν στους αστυνομικούς οι καταθέσεις των κατηγορουμένων, πολλοί εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι το κάνουν από το πάθος τους για το γυμνό παιδικό κορμί. Επίσης ένας άλλος λόγος που οδηγεί αρκετούς στη διακίνηση φωτογραφιών και βίντεο με παιδική πορνογραφία είναι η κερδοσκοπία, καθώς για να δει κάποιος επισκέπτης των ιστοσελίδων το περιεχόμενο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα και τα κέρδη καταλήγουν στον δημιουργό της ιστοσελίδας και στον χρήστη που καταχώρισε τις φωτογραφίες. H πλειονότητα των φωτογραφιών και των βίντεο που δείχνουν παιδιά, ακόμη και βρέφη, από οκτώ μηνών μέχρι 17 ετών, σε άσεμνες στάσεις και σε ερωτικές περιπτύξεις είτε μεταξύ τους είτε με ενήλικα πρόσωπα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Οι Έλληνες επισκέπτες των ιστοσελίδων «κατεβάζουν» τα αρχεία στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους ή σε CD-ROM και δισκέτες και στη συνέχεια τις διακινούν, έναντι διάφορων χρηματικών ποσών, σε άλλες ιστοσελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο ή τις καταχωρίζουν σε δικές τους ιστοσελίδες. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί στους αστυνομικούς το γεγονός ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν υποθέσεις με Έλληνες οι οποίοι φωτογράφιζαν ανυποψίαστα γυμνά παιδιά από τη χώρα μας είτε σε παραλίες είτε σε ερωτικές στάσεις και στη συνέχεια διοχέτευαν τις φωτογραφίες στο Internet.

Το περιεχόμενο αυτών των ιστοσελίδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσον απειλής. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έγινε για δύο μαθητές στην Πιερία που αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχολείο, καθώς τους απειλούσαν συμμαθητές τους ότι θα «ανέβαζαν» στο Internet φωτογραφίες τους από τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου αν δεν τους παρέδιδαν το χαρτζιλίκι τους.

Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί Ανοικτή Γραμμή (Hotline) που δέχεται καταγγελίες για δικτυακούς τόπους ή ομάδων συζήτησης που βρίσκουν οι χρήστες του Internet και θεωρούν ότι το περιεχόμενό τους είναι παράνομο. Οι πολίτες μπορούν μέσω της ιστοσελίδας http://www.safeline.gr ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 210 7474259 (καθημερινές από 9 π.μ. ως 4 μ.μ.) να καταθέτουν τις καταγγελίες τους, ακόμη και ανώνυμες.

Στη συνέχεια οι αποδέκτες της καταγγελίας κάνουν μια τυπική επαλήθευση του περιεχομένου της καταγγελίας και ακολούθως προσπαθούν να βρουν τη χώρα προέλευσης του περιεχομένου. Όταν εντοπιστεί η χώρα, ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Από τις ως τώρα έρευνες του προσωπικού στη safeline προκύπτει ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο προέρχονται από τις ΗΠΑ και ακολουθούν η Ρωσία και χώρες των Βαλκανίων και της Ασίας.”

Advertisements

13 Responses to “Δίωξη και Μορφές Ηλεκτρονικού Εγκλήματος”


 1. 1 DHMHTRHS October 28, 2010 at 8:12 pm

  ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ FILESERVE
  ΕΚΑΝΑ ΣΥΝΑΛΑΓΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
  ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ
  ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΔΙΟΞΗ ΗΛ ΕΓΛΗΜΑΤΟΣ
  http://WWW.FILESERVE.COM

 2. 2 Basil Venitis December 27, 2010 at 11:11 am

  The government of Greece uses the cybercops as a political tool. On October 18, 2010, a vindictive minister of the Greek government went insane, and she did not think twice about abusing her position in destroying a dissident blogger. A freakish gang of brutal cybercops broke into the home and into the college office of a distinguished professor and robbed his computers, software, files, documents, personal data, personal codes, and personal secrets. The wild cybercops locked the 65-year old professor in jail, they humiliated him with handcuffs, fingerprints, mugshots, and lies, leaked false information to the media, and initiated sham court proceedings for treason! There was no mattress, no pillow, and no toilet facility in his jail cell. At night, the world renown had to urinate in a bottle! There was neither toilet paper nor soap. He lost his job, and his life is stolen forever by a deranged minister.

 3. 3 Silia January 25, 2011 at 9:13 pm

  Eξακολουθεί κάποιο πρόσωπο με όνομα’sada Ontolo’ να χρησιμοποιεί την φωτογραφία μου για την πραγματοποίηση και την εξυπηρέτηση κάποιων δικών του σκοπών, επιθυμώ να προβώ σε άλλα μέσα ,διότι δεν λέει να καταλλάβει ,παρακαλείσθε να τραπείτε σε αποκλεισμό αυτού του προσώπου από το facebook …κ αν μπορείτε και γενικά καλό θα ήτανε…

 4. 4 Kyriakh January 26, 2011 at 1:45 am

  Xtes ta 3hmerwmata apeilisan tn filh mu sto facebook k prohdopoihsan pws 8a ths katastrepsun to aytokinhto…etsi k pws egine…katevhkame katw k antikrisame spasmeno olo to aytokinhto…mas estelne prwsopika mynhmata sto facebook me onoma “Smartaki Leei K Klaei”.Epishs synexhse na tn apeilei pws afu katefere na kanei ayto sto aytokinhto 8a synexhsei me tn idia..ta mhnymata einai apo8hkeymena sto inbox.eyxaristw

 5. 5 Dimitrios Golitsis May 25, 2011 at 2:21 am

  Το να σε παρεμποδίζει μια ομάδα χειριστών (με αυξημένα δικαίωματα, όπως διαμόρφωση τελικού κειμένου, φραγή κ.α) να προβάλεις την ιστορία του τόπου σου και ιδιαίτερα της Μακεδονίας σε πάγια τακτική με διάφρα προσχήματα (συναίνεση χειριστών, χαρακτηρισμός αναξιόπιστων πηγών, υποτίμηση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μετονομασία των μελετών και δοκιμίων ως δευτερογενών πηγών με άμεση προτεραιότητα, έλλειψη δήθεν ουδετερότητος κ.α.) καί μάλιστα στο ελληνικό τμήμα της Βικιπαίδειας επισύρει νομίζω εισαγγελική έρευνα. Κάντε ένα κλικ στα άρθρα (ασχoχολούμαι με την περιοχή της Καστοριάς ως χρήστης Dgolitsis) Βασιλειάδα Καστοριάς, Οξυά Καστοριάς, Αυγή Καστοριάς, Καστοριά, Βασίλ Τσακαλάρωφ.. και ειδικότερα στην ενότητα Συζήτηση, όπου εμφανίζονται με τα ψευδώνυμα ως χειριστές Dipa 1965, Geraki, Due, Kosta78 κ.α..

 6. 6 agaph June 23, 2011 at 2:33 pm

  Μου μιλαει ενα ατομο στο facebook….
  το προφιλ ειναι ψευτικο….ξερει τα παντα για μενα…..που δουλευω…με ποιον πηγα σπιτι……τι κανω αυτη τη στιγμη……
  Μου λεει οτι θα τα πουμε απο κοντα και θα την πληρωσω κανονικα….
  θα βαλει φιλους να με πειραξουν….κ μου λεει οτι θα με βρουν σε χαντακι καποια μερα…
  Ειμαι μολις 17 χρονων..κ αρχικα νομιζα οτι μ εκανε φαρσα……αλλα τωρα αρχιζω κ τρομαζω πραγματικα…..

 7. 7 sakhs July 22, 2011 at 1:49 pm

  καλημερα,με εχουν χακαρει το facebook στις συνομιλιες,στελνουν hello,hi are u? και μετα ενα βιντεο που εχει ιο,τι πρεπει να κανω?

 8. 8 Α July 22, 2011 at 9:36 pm

  Βλέπω πολλά μηνύματα περι “καποιος με χάκαρε…κτλ”. Εδώ είναι site για ασφάλεια λογισμικού. Εαν έχετε κάποιο πρόβλημα το οποίο αφορά θέματα facebook σας συμβουλεύω να επικοινωνίσεται με το facebook. Επίσης εαν κάποιος σας απειλεί η οτιδηποτε παρόμοιο, καλυτερα να επικοινωνήσετε με την αστυνομία παρα να κάνεται comments σε blog. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει σελίδα: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1763&Itemid=378

 9. 9 eleni November 9, 2011 at 11:07 am

  kapoios xreisimopoiei to noumero tou tilefwnou mou mesa apo tis selides pame.gr kai neolaias, dinontas to se diaforous antres me skopo na me enoxloun me diaforous tropous, bebea oi an8rwpoi otan tous eksigw oti tous exoun pliroforisei la8os den sinexizoun. den eimai mikri kai eipa na min dwsw simasia, oti 8a bare8ei kai 8a stamatisei ,omws sinexizetai tous teleutaious mines. mia skepsi mou itan na allaksw to ari8mo tou tilefwnou mou omws auto pros to parwn den einai efikto.den exw stoixeia gia poios einai, den kserw ti allo na kanw as mou pei kapoios an einai swstos o tropos pou to antimetwpizw kai ti allo 8a mporousa na kanw? sas euxaristw poli.

 10. 10 Αλκιβιαδης March 20, 2012 at 1:32 pm

  Καλημερα, θα ηθελα να μαθω εαν σας ειναι ευκολο το τι γινεται με καποιον που με παρενοχλει διαδικτυακα. Αντιμετωπιζω μια ενδεχομενως απειλητικη συζητηση στο facebook και θα ηθελα να ξερω νομικα τι μπορει να γινει με αυτο το ατομο.
  Την συζητηση μπορω να σας την στειλω με ηλεκτρονικο μηνυμα.

 11. 11 Dimitris Papamarkou May 14, 2012 at 7:50 am

  καλημερα,
  θα ηθελα να μαθω τι γινεται με μια ιστιοσελιδα με αξιολογηση διακοπων και καταλυματων, που χωρις να ερωτηθω αξιολογουν το καταλυμα μου, με ψευτικα στοιχεια , με συνεπεια να εχω υποστει μεγαλη οικονομικη καταστροφη, προσπαθω να εθω σε επαφη μαζι τους μεσω της σελιδας τους μα ειναι σαν να μην υπαρχουν, παρακαλω χρεριαζομαι αμεσα την βοηθεια σας. ευχαριστω!

 12. 12 software September 29, 2014 at 8:44 am

  We stumbled over here from a different page and
  thought I might as well check things out. I like what
  I see so now i’m following you. Look forward to checking out
  your web page for a second time.


 1. 1 houston seo Trackback on May 19, 2014 at 11:25 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: