Συστάσεις για ασφαλείς συναλλαγές μέσω ΑΤΜ από την ΕΕΤ

Φαίνεται ότι τα γνωστά e-mail για τη χρήση του PIN στα ATM και την αντίστροφη πλκτρολόγησή επανεμφανίστηκαν. Θυμίζουμε ότι τέτοια μηνύματα είχαν εμφανιστεί και πριν 2 χρόνια περίπου και προέτρεπαν τους χρήστες να πληκτρολογήσουν ανάποδα το PIN αν κάποιος τους εξαναγκάζε σε ανάληψη από το ΑΤΜ για να ειδοποιήσουν με τον τρόπο αυτό την αστυνομία.

Έτσι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με αφορμή την επανεμφάνιση και κυκλοφορία παραπλανητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) ως προς τη χρήση του κωδικού “PΙΝ” στα ΑΤΜ διευκρινίζει:

• Επιτυχείς συναλλαγές στα ΑΤΜ γίνονται όταν πληκτρολογείτε αποκλειστικά το σωστό PIN, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε μόνο εσείς.

• Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνετε ανάστροφη πληκτρολόγηση του PIN σας, όπως προτείνεται με παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) που διακινούν διάφοροι κακόβουλοι στο Διαδίκτυο. Τα ΑΤΜ αναγνωρίζουν ως λάθος πληκτρολόγηση, όλους ανεξαιρέτως τους αριθμούς πλην του μοναδικού PIN , που σας δόθηκε από την τράπεζά σας ή επιλέξατε ο ίδιος. Συνεπώς είναι λάθος και η ανάστροφη πληκτρολόγηση του PIN σας.

• Παράδειγμα: Αν υποθέσουμε ότι έχετε PIN 1234, για επιτυχή συναλλαγή, πρέπει να πληκτρολογήσετε μόνο 1234 και ΟΧΙ το ανάστροφο 4321 που είναι λάθος. Σε τέτοια περίπτωση μόνη συνέπεια θα είναι να παρακρατηθεί η κάρτα σας αφού όλα τα ΑΤΜ, για λόγους πρόληψης και ασφάλειας των συναλλαγών, παρακρατούν την κάρτα, αν κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής πληκτρολογήσετε λάθος PIN τρεις συνεχόμενες φορές.

Επίσης, με την ευκαιρία η ΕΕΤ επανέλαβε τις πάγιες συστάσεις της για ασφαλή χρήση των ΑΤΜ. Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό δελτίο τύπου.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που η ΕΕΤ δίνει απλές, κατανοητές και πλήρεις οδηγίες για ασφαλείς τραπεζικές συναλλαγές (η πρώτη αφορούσε συναλλαγές στο internet).

Advertisements

0 Responses to “Συστάσεις για ασφαλείς συναλλαγές μέσω ΑΤΜ από την ΕΕΤ”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Advertisements

%d bloggers like this: