Ανοικτή συζήτηση: “Πολιτικές ελευθερίες & ασφάλεια στην ηλεκτρονική εποχή”

Μας γνωστοποιήθηκε το παρακάτω μήνυμα το οποίο και προωθούμε. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων πιστεύουμε ότι αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και αξιοπρόσεκτη προσπάθεια, από αυτές που δυστυχώς σπάνια βλέπουμε σε τέτοιο επίπεδο.

Με αφορμή την ομόφωνη έγκριση από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Επιτροπής, Σταύρου Λαμπρινίδη, σχετικά με την «Ενίσχυση της Ασφάλειας και των Θεμελιωδών Ελευθεριών στο Διαδίκτυο», ο κ. Λαμπρινίδης εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου έχει την τιμή να σας προσκαλέσει σε ανοικτή συζήτηση με θέμα:

“Πολιτικές ελευθερίες & ασφάλεια στην ηλεκτρονική εποχή”
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
Ξενοδοχείο Grande Bretagne –Golden Room
Πλατεία Συντάγματος 17:00-20:00

update: Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ αλλά και να την παρακολουθήσετε ζωντανά online είτε από εδώ είτε από εδώ.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη σύσταση του Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τις αρχές, τις νομοθεσίες και τις ενδεδειγμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν για την καταπολέμηση των εγκλημάτων στο Διαδίκτυο και για την παράλληλη θωράκιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην ηλεκτρονική εποχή.Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο και ο περιορισμός της συστηματικής παρακολούθησης της δράσης τους από αστυνομικές αρχές και ιδιωτικές εταιρείες.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση:
-Ζητά μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κατάρτιση μιας «Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο» σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Επισημαίνει την ανάγκη αποτελεσματικής, αλλά και αναλογικής καταπολέμησης παλαιών και νέων «εγκλημάτων» που διαπράττονται στο Διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι καμία νομοθεσία δεν πρέπει να επιτρέπει τη συστηματική παρακολούθηση της δράσης των πολιτών στο Διαδίκτυο.

-Σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο, ζητά να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η ουδετερότητα των δικτύων, η διαλειτουργικότητα, η προσβασιμότητα σε όλους τους διαδικτυακούς κόμβους και κυρίως η χρήση ανοιχτής μορφοποίησης δεδομένων και ανοιχτών προτύπων.

-Τονίζει ότι η μη γνώση υπολογιστών και της χρήσης του Διαδικτύου είναι ο «νέος αναλφαβητισμός του 21ου αιώνα» και ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί επομένως θεμελιώδες δικαίωμα, όσο και η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Υποστηρίζει συνεπώς την απαγόρευση ποινικών κυρώσεων για απλούς χρήστες που συνεπάγονται διακοπή της σύνδεσης με το Διαδίκτυο ως μη αναλογικές σε μια δημοκρατική κοινωνία.

-Ζητά μέτρα για τον περιορισμό της «συγκατάθεσης» που μπορεί να απαιτείται από κυβερνήσεις ή από εταιρείες πρόσβασης στο Διαδίκτυο και να παρέχεται από τους χρήστες, προκειμένου αυτοί να παραιτούνται από ένα μέρος των δικαιωμάτων του πυρήνα της ιδιωτικής τους σφαίρας με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση εδώ.

Advertisements

0 Responses to “Ανοικτή συζήτηση: “Πολιτικές ελευθερίες & ασφάλεια στην ηλεκτρονική εποχή””  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: