Μέτρα για την ασφάλεια των τραπεζών

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών, κύριο Χρήστο Μαρκογιαννάκη, οι τράπεζες υποχρεούνται μέσα σε 9 μήνες να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας και ειδικότερα μεταξύ άλλων “να εγκαταστήσουν  ψηφιακό σύστημα καταγραφής όλων των κινήσεων, σιωπηρό σύστημα συναγερμού, περιστρεφόμενες πόρτες με αλεξίσφαιρα τζάμια, χρωμοπαγίδες στα ΑΤΜ, ενώ οι πελάτες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κάρτα πρόσβασης ή να κάνουν χρήση για την είσοδό τους ειδικού κουμπιού.” Μάλιστα, σύμφωνα με το Euro2day αν οι τράπεζες δε “συμμορφωθούν με την απόφαση και τα υποκαταστήματα τους θα ληστεύονται πάνω από τρεις φορές, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο” (άραγε γιατί 3 και όχι ή 4;) ενώ “σε ακραίες περιπτώσεις θα διατάσσεται ακόμη και σφράγισμα του υποκαταστήματος.”

Σύμφωνα με την Espresso οι αποφάσεις αυτές συνέβαλαν “από κοινού πραγματογνώμονες της αστυνομίας και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών” και στοχεύουν ουσιαστικά στην αποτροπή ληστειών. Σίγουρα κάποια μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ για κάποια άλλα ίσως χρειαζόταν περισσότερη συζήτηση. Δυστυχώς, και παρόλη τη φαινομενικά καλή διάθεση, ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να καταφεύγει σε ορισμένες σπασμωδικές κινήσεις που από τη μια έχουν σημαντικό κόστος και απ’ την άλλη αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την ασφάλεια. Όλα αυτά θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που ο Bruce Schneier ονομάζει security theater.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί από τις πόρτες “ασφαλείας” και αν δεν έχουμε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από ένα χρονικόδιάστημα είτε απενεργοποιούνται είτε “χαλαρώνουν” τις ρυθίσεις τους. Φανταστείτε τι θα γίνει αν μπουν ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων. Επίσης, αν και για την ώρα δεν είναι απόλυτα σαφές τι ακριβώς θα παρακολουθεί το “ψηφιακό σύστημα καταγραφής όλων των κινήσεων”, είναι απορίας άξιο πώς ακριβώς θα τοποθετηθούν κάμερες σε ΑΤΜ που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να παραβαίνονται οι διατάξεις της αρμόδιας Αρχής. To θέμα του κόστους βέβαια είναι κάτι για το οποίο θα περιμένουμε σύντομα αντιδράσεις από τις Τράπεζες, οι οποίες βέβαια στη χειρότερη των περιπτώσεων θα το μετακυλήσουν απλά στους πελάτες τους, δηλαδή εμάς.

Κάποια στιγμή πάντως θα πρέπει το κράτος να συνειδοποιήσει ότι και στη χώρα μας υπάρχουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, ορισμένοι από τους οποίους τυγχάνουν και παγκόσμιας αναγνώρισης. Ίσως αυτό να ήταν και μια αφορμή για να δημιουργηθεί κάποτε ένας φορέας εμπειρογνωμόνων που δε θα αποτελείται μόνο από αστυνομικούς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: