Προβλήματα στη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Καταστροφές προκάλεσαν στο Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ομάδα 20 περίπου νεαρών. Σύμφωνα με το in.gr “περίπου 20 άτομα, με κουκούλες και κράνη, εισέβαλαν στον 1ο όροφο του κτιρίου της Βιολογικής Σχολής, όπου στεγάζεται το Κέντρο Λειτουργίας Δεδομένων του ΑΠΘ (κεντρικός server του πανεπιστημίου), σπάζοντας υπολογιστές, δίκτυα και προκαλώντας φθορές στο κτίριο. Μέσα από τον κεντρικό server εξυπηρετείται ηλεκτρονικά (internet, e-mail) όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα, με αποτέλεσμα, μετά τις καταστροφές, να έχει «καταρρεύσει» όλο το σύστημα του πανεπιστημίου.”

Ίσως το συγκεκριμένο περιστατικό να αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και γενικότερα οι εταιρίες και οι οργανισμοί τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας και ανάκαμψης μετά από καταστροφή. Άλλωστε αρκετές συζητήσεις γίνονται τα τελευταία χρόνια για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι παρόλο που το ΑΠΘ διατηρεί ένα από τα λίγα CERT που υπάρχουν στη χώρα μας, εν τούτοις δεν φαίνεται να διαθέτει τα απαραίτητα συστήματα για να επανέλθει μετά από μια τέτοια εκτεταμένη μεν φυσική καταστροφή, που όμως είναι αρκετά πιθανή να συμβεί στο χώρο του πανεπιστημίου.

Advertisements

3 Responses to “Προβλήματα στη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου”


 1. 1 adamo April 1, 2009 at 4:20 pm

  Βασικά ή φυσική ασφάλεια είναι “πιο δύσκολη” ή λιγότερο ενδιαφέρουσα, ή πρόβλημα κάποιου άλλου. Πόσοι ενδιαφέρονται π.χ. για το μέγεθος των παραθύρων στο terminal room;

  (Και με την ευκαιρία: Πόσα papers μπορείς να βγάλεις από τη φυσική ασφάλεια;)

  Και ένα link για τους αναγνώστες: Disaster Management Canada.

 2. 2 Kostas P. April 1, 2009 at 4:28 pm

  “Πόσοι ενδιαφέρονται π.χ. για το μέγεθος των παραθύρων στο terminal room;”
  Δεν ξέρω τι γίνεται σε “πανεπιστημιακό επίπεδο” αλλά στην “αγορά” πίστεψε με πολλοί. Και αν το θες διαφορετικά, σίγουρα ενδιαφέρονται οι compliance officers και οι auditors συνεπώς και όλοι οι υπόλοιποι.

 3. 3 adamo April 1, 2009 at 4:54 pm

  Η “αγορά”, η “πιάτσα”, “εμείς είμαστε επιχείρηση” είναι κάτι ακαθόριστο που εάν είναι τυχερό και του ανοίξει τα μάτια ο σύμβουλος μπορεί και να τον ακούσει. Διαφορετικά μπορεί εύκολα να μετατρέψει μια αποθήκη σε terminal room με ελλειπή εξαερισμό (ή σχέδιο για το τι γίνεται εάν αυτός χαλάσει) η οποία ταυτόχρονα μπορεί να έχει σύστημα πυρόσβεσης με νερό.

  Μην μπερδεύεις την υπεύθυνη στάση που τηρείς εσύ ή/και ο εργοδότης σου με το τι θέλει η “αγορά”. Γιατί η αγορά θέλει ότι έχεις να της δώσεις, αλλά τζάμπα.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: