Εντυπώσεις απ’ την Exposec 2009

Η Exposec είναι από της εκδηλώσεις στο χώρο της ασφάλειας στην Ελλάδα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και τα βλέμματα πολλών. Έτσι και φέτος η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και τα θέματα που παρουσιάστηκαν προκάλεσαν πολλές συζητήσεις. Το OWASP.gr συμμετείχε διπλά στη φετινή εκδήλωση.

Ο Δρ Βασίλης Βλάχος στην ενότητα: “Τα Επόμενα Βήματα στην Ασφάλεια Πληροφοριών. Σχέδιο Δράσης για τα Επόμενα 5 Χρόνια”  παρουσίασε τις σκέψεις και τις μελλοντικές δράσεις της ομάδας DART για την ασφάλεια στην Ελλάδα ενώ οι συνομιλητές του έδωσαν και αυτοί το στίγμα τους από το χώρο τς έρευνας και των επιχειρήσεων. Στην ενότητα “Προστασία και Αξιοπιστά Εταιρικών Πληροφοριών” η συζήτηση επικεντρώθηκε σε λύσεις που προτείνουν μεγάλες εταιρίες του χώρου αναφορικά με το Data Loss Prevention ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί έντονα τις επιχειρήσεις τον τελευταίο καιρό.

Στη συνέχεια ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση των εκπροσώπων του ΚΕΜΕΑ αναφορικά με την ίδρυση ενός “δημόσιου” CERT, υπεύθυνος για το οποίο θα είναι ουσιαστικά η ΕΥΠ. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν οι στόχοι της συγκεκριμένης δράσης η οποια είχε εξαγκελθεί δια νόμου περίπου πριν ένα χρόνο. Η δημιουργία του CERT βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του αρχικού σχεδιασμού και οι εκπρόσωποι του ΚΕΜΕΑ (ΕΥΠ) έδειξαν ότι έχουν διάθεσει να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μένει να δούμε αν κάτι τέτοιο θα συμβεί και στην πράξη.

Τέλος, στην ενότητα “Πρότυπα και Νομικές Απαιτήσεις” που συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου συζητήθηκαν διάφορα νομικά θέματα που πάντα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ειδικών. Οι ερωτήσεις του κοινού εστιάστηκαν κυρίως σε θέματα προσωπικών δεδομένων και την προστασία τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Συνολίκά η αίσθηση που έμεινε από την Exposec 2009 δεν αφορούσε τόσο την καινοτομία σχετικά με επιθέσεις, προϊόντα ή ανάλογες δράσεις και πρακτικές αλλά περισσότερο το συνεχή προβληματισμό για την ασφάλεια πληροφοριών στην Ελλάδα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Advertisements

%d bloggers like this: