ΣΔΗΕ και αυτοκτονίες

Φαίνεται ότι το ΣΔΗΕ κατάφερε να αποτρεψει άλλες 4 αυτοκτονίες. Βέβαια δεν καταφερε να αποτρέψει ΤΗΝ αυτοκτονία.

Είναι η τελευταία φορά που το OWASP.gr αναμεταδίδει δελτίο τύπου του ΣΔΗΕ για αυτοκτονία. Από δω και στο εξής παρόμοιες ειδήσεις θα παρουσιάζονται μόνο αν προκύπτει κάποιο ειδικό ενδιαφέρον. Θεωρούμε ότι αναμφισβήτητα πλέον τα γεγονότα δείχνουν ότι αν και πρόκειται για μια σημαντική δράση του συγκεκριμένου Τμήματος, εντούτοις για πολλούς λόγους η δράση αυτή έχει πάψει να αποτελεί “είδηση”. Άλλωστε, η δημοσίευση ενός τέτοιου δελτίου τύπου λίγες μόνο μέρες μετά από ένα τόσο τραγικό συμβάν μας υπενθυμίζει αφενός ότι το ΣΔΗΕ κάνει ότι μπορεί και σε αυτόν τον τομέα, αλλά ταυτόχρονα φανερώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι είναι μάταιο να αναζητά κανείς όλους τους εν δυνάμει αυτόχειρες στα διαφορα chat rooms και site κοινωνικής δικτύωσης.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν για πολλοστή φορά, τι πόρους αναλώνει το ΣΔΗΕ για τη συγκεκριμένη δράση; Γιατί δε βγαίνουν κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πεδίο για  μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη αλλά και θα αναδείκνυαν τη δράση του Σώματος;

Στη συνέχεια επιχειρούμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά μια πρώτη εικόνα για τις αυτοκτονίες που έχουν αποτραπεί από τα περιορισμένα αλλά ενδεικτικά δεδομένα που διαθέτουμε:

Από τις αρχές του 2009 έχουν αποτραπεί συνολικά 8 πιθανές αυτοκτονίες.  Βέβαια, πέρα από το πρόσφατο γεγονός δεν γνωρίζουμε πόσες είναι οι αυτοκτονίες που τελικά δεν αποτράπηκαν και πόσες από αυτές που αποτράπηκαν αποτελούσαν όντως σοβαρές περιπτώσεις (κάποιος ειδικός θα μπορούσε ίσως να μας πει κατά πόσο παιδιά 13ων και 14άρων χρονών μπορεί όντως να το εννοούν ότι θα αυτοκτονήσουν). Πάντως κατά μέσο όρο το ΣΔΗΕ μας απασχολεί περίπου 2 φορές το μήνα με σχετικά δελτία τύπου, τα οποία όμως έχουν μια τάση αύξησης και ως προς τη συχνότητα και ως προς των αριθμό των “διασωθέντων”, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονται από 13 ως 35 ετών.

Το OWASP.gr θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία με στόχο να παρουσιαστούν μελλοντικά, σε μια πιο αναλυτική και πιο πλήρη μελέτη.

Advertisements

2 Responses to “ΣΔΗΕ και αυτοκτονίες”


  1. 1 Simos April 13, 2009 at 5:54 pm

    Για το ΣΔΗΕ νομίζω ότι είναι καλύτερο να μπει ο σύνδεσμος προς
    http://www.dart.gov.gr (σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος).

  2. 2 Kostas P. April 13, 2009 at 6:14 pm

    Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σωστοί νομίζω ότι ο κατάλληλος σύνδεσμος είναι αυτός: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1763&Itemid=378&lang=
    Κατά καιρούς έχουμε χρησιμοποιήσει και τους δύο. Ο σύνδεσμος που χρησιμοποιούμε τώρα θεωρούμε ότι περιέχει περισσότερες πληροφορίες συγκεντρωμένες, που μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν στους δύο επιμέρους συνδέσμους.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: