Το ΟWASP (Open Web Application Security Project) αποτελεί μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στον εντοπισμό και στην καταπολέμηση των τρωτών σημείων του λογισμικού τέτοιων εφαρμογών. Όντας ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ακολουθεί την ιδεολογία του Ελεύθερου/Ανοικτού λογισμικού, παρέχοντας δωρεάν αλλά επαγγελματικής ποιότητας έγγραφα, εργαλεία και πρότυπα. Παράλληλα, ενισχύει τη διοργάνωση συνεδρίων και τοπικών ομάδων εργασίας (local chapters), τη δημοσίευση άρθρων και συγγραμμάτων, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων μέσα από forums και mailing lists. Το OWASP απαριθμεί μέλη σε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οργανισμών και εταιριών του χώρου όπως VISA, Deloitte, Unisys, Foundstone, και άλλες.

Η Ελληνική Κοινότητα

Η ελληνική ομάδα εργασίας του OWASP δημιουργήθηκε το 2005, με κύριο στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση της ελληνικής κοινότητας αναφορικά με τους κινδύνους ασφαλείας στις διαδικτυακές εφαρμογές. Αφορμή για τη δημιουργία της αποτέλεσαν ουσιαστικά τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά ασφαλείας στο διαδίκτυο, όπως τα κρούσματα phishing σε ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα, η ελληνική ομάδα του OWASP δραστηριοποιείται σε προγράμματα Ελεύθερου/Ανοικτού λογισμικού καθώς και μεταφράσεις κειμένων του OWASP στα ελληνικά, προωθώντας την ιδέα του OWASP σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, μέσα από τη mailing list της και τελευταία από το blog της ενημερώνει και προκαλεί συζητήσεις σχετικά με επίκαιρα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Advertisements


%d bloggers like this: